Bokshvile - hvordan gjøre den best mulig for hesten?


Av ulike medisinske årsaker kan veterinæren anbefale at hesten blir stående på boksen over kortere eller lengre tid - såkalt bokshvile. Hesten er et sosialt flokkdyr som helst skal bevege seg og spise nesten hele dagen. Oppstalling på boks kan gi mange ulike utfordringer, både atferdsmessige og helsemessige hos hesten, spesielt mage-tarmproblemer slik som økt risiko for forstoppelses-kolikk og magesår.

For å gjøre bokshvilen så bra som mulig for hesten (og eieren!), gir vi her noen gode råd:

Fòr og fòringsregime kan ha stor påvirkning på hestens stressnivå og oppførsel. Generelt sett er den beste strategien for å unngå atferdsproblemer, å gi kontinuerlig tilgang på grovfòr og unngå kraftfòr. Bruk finmaskede høynett, - gjerne doble høynett slik at hesten bruker tid på å få grovfòret ut av nettet. Velg et næringsfattig grovfòr om du kan. Husk at velberget halm også kan brukes som grovfòr sammen med høy eller ensilage. Om du ikke bruker høynett, bør hesten fòres med mindre mengder gròvfor minst tre ganger om dagen - aller helst flere måltider. Strø det utover gulvet slik at hesten bruker tid til å lete det opp. Er det nødvendig med ekstra kalorier, bruk fett fra olje feks maisolje istedenfor karbohydrater (kornprodukter). Betfiber som bløtes er en god kilde for lettfordøyelig fiber (og vann) og som man kan blande multivitaminer og evt olje i.

Om hesten har behov for kraftfòr, velg et som er høy på fiber og lav på kalorier feks et seniorfòr. Fordel kraftfòret i mindre og hyppigere måltider.

Om hesten kan leies, vil det å leie hesten ut stalldøra og la den gresse, hjelpe mye både på hjerne og tarm. Bruk så mye tid du kan på å børste og stelle hesten i stallen.

Hesten bør ha selskap av andre hester mens den står inne. Selskap av andre dyr, slik som kaniner, høner eller geiter, vil også bidra til til at bokshvilen blir lettere.

Noen hester trives best i et stillere stallmiljø, mens andre er vant til at det skjer mye . Skift til en boks som passer hesten i bokshvile, enten det er den stilleste plassen innerst i stallgangen eller ved inngangsdøra der er mye som skjer og følge med på. Sørg også for at hesten(e) i naboboksen (e) er hyggelige og rolige.

Sørg for at luftkvaliteten er god for en hest som står inne hele dagen. Rengjør boksen oftere og få ut urin og avføring, 2 ganger daglig er best.

Unngå støvete flis og høy. Begge deler kan med fordel vannes for å reduserer støvplagen. Minimèr kosting av stallgangen for å unngå at støvet virvles opp i stallen.

Husk å holde stikkende og sugende insekter borte fra hesten i bokshvile i sommermånedene. Bruk gjerne vifter i stallen eller insektspray. Beskytt eventuelle sår som hesten har.

Det finnes preparater som beroliger hesten og som ikke nedsetter tarmbevegelsene, slik som acepromazine. Dette finnes tilgjengelig som pasta og som eier kan gi i munnen eller på maten til hesten.

Om hesten (og du som eier) absolutt ikke takler bokshvilen, finnes det flere rehabiliteringssteder i Norge som kan ta i mot hester for kortere og lengre perioder. Mange av disse kan også tilby undervanns-tredemøller, svømmebassenger og skrittemaskiner som kan brukes ved flere typer skader.

Lykke til!

Populært
Nytt
Følg Oss
  • Facebook Basic Square