top of page

Fra hingst til vallak


Kastrering er en kirurgisk prosedyre der testiklene fjernes, enten på stående hingst med sedasjon og lokalbedøvelse eller liggende under generell narkose.

De fleste hingster kastreres tidlig for å få den mer håndterbar og lettere å trene, eller fordi den ikke har en potensiell avlsverdi. Det er også enklere å stalle opp en vallak, og den kan leve et mer sosialt liv i flokk. Noen hingster kastreres senere for å se om den har prestasjoner som gjør den til en mulig avlshingst.

En hingst som kastreres sent i livet, kan fortsette å oppføre seg som en hingst pga lært adferd.


Noen hingster kan ha en testikkel i pungen - klapphingst, men andre kan mangle begge testiklene i pungen og kalles urhingst. Testikler som ikke kommer ned i pungen, men ligger i buken eller i lyskekanalen, vil ha dårligere evne til å produsere sædceller da de ligger varmere (nærmere kroppen). Slike testikler vil allikevel produsere like mye testosteron. Oppførselen vil derfor være lik som en hingst.


Før kastrasjonen er det viktig at hesten har en god almentilstand, er vaksinert mot stivkrampe, og er behandlet mot invollsparasitter. Er hesten nylig vaksinert, bør den vente i to uker etter vaksinasjonen før den kastreres.

Etter kastrasjonen behandles hesten med smertestillende og betennelsesdempende og evt antibiotika. Om det er insektsesong, bør hesten behandles med insektrepellerende midler.

Det er viktig at hesten mosjoneres i trav eller går i skrittemaskin minst 15-20 minutter to ganger daglig for å unngå hevelse i pungen og drenere sårvæske etter operasjonen. Hesten bør mosjoneres i minst to uker eller til kastrasjonsåret er helet.

En alvorlig komplikasjon etter stående kastrasjon, er at tynntarmen kan komme ut gjennom lyskekanalen og ut av et åpent kastrasjonssår. Dette skjer vanligvis innenfor noen få timer etter operasjonen, men kan også skje noen dager senere. Heldigvis er dette en veldig sjelden komplikasjon!

Om hesten kastreres liggende, vil strengene ligeres, slik at dette ikke skal kunne skje.


Avhengig av hesten alder og modning, kan det ta flere uker før testosteronnivået synker etter kastrasjonen. Vallaken kan derfor vise aggresjon og hingste-lignende adferd i denne perioden.

Om hingsten blir kastrert etter kjønnsmodning, er det viktig å ikke slippe den nyopererte vallaken sammen med hopper de første to til fire ukene da den i denne perioden kan ha sæd i kjønskjertlene som ikke fjernes under kastrasjonen.
Kommentare


Populært
Nytt
Følg Oss
  • Facebook Basic Square
bottom of page