Longering av hesten; hvorfor er det viktig?

Mjøsa hesteklinikk har i flere år arrangert kurs i longering og dobbeltlongering av hest i samarbeid med André Ziemann og Erik Andersen (bildet). Hvorfor mener vi dette er viktig å kunne for en hesteeier?

Longeringskurs 2016.

Fra dyrlegens ståsted er det til stor hjelp at hesten er vant til å bli longert. Det er tryggere både for oss og for eier, og undersøkelsen blir mer effektiv. Longering som del av en klinisk undersøkelse gjør at vi får et bedre bilde av hvordan hesten beveger seg. Longering kan for eksempel være nødvendig for å utrede en halthet og når dyrlegen skal gjøre en kjøp-/salgsundersøkelse av hesten.

Hesten skal kunne longeres i alle gangarter både på høyre og venstre hånd. Ved galopp blir det en kraftig vridning i kodene når hesten går på bøyd spor. Derfor bør longering i galopp begrenses.

Longering og dobbeltlongering er et godt hjelpemiddel ved utdanning av unghester. Gjennom denne treningsformen lærer hesten blant annet å lyde stemmekommandoer. Longering er også nyttig når du skal venne unghesten til sal eller for å få ut overskuddsenergien før du setter deg opp og rir. Unghester skal ikke longeres for lenge og for ofte for å unngå slitasje.

Hvis hesten har gnagsår eller en skade som gjør at den ikke kan bære rytter eller gå i vogn, kan du likevel mosjonere hesten ved å longere eller dobbeltlongere. Longering kan alle hesteeiere ha nytte av som en avveksling, ikke minst fordi du får sett hvordan hesten beveger seg uten rytter. Da kan du lettere fange opp små urenheter før de utvikler seg til å bli en halthet.

For hesteeiere som ikke føler seg sikre på hvordan de skal longere, kan det være lurt å ta et kurs eller be om hjelp fra en trener. Kanskje noen du kjenner har en erfaren hest som du kan øve deg på hvis din egen hest er utrent i longe? Øvelse gjør mester!

Populært
Nytt
Følg Oss
  • Facebook Basic Square